Header Ads

Kαταγγελία Της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πωγωνίου Για Μολυσμένο Νερό

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου για το σοβαρότατο πρόβλημα του μολυσμένου νερού σε τέσσερις Τοπικές Κοινότητες (Κουκλιών, Καλπακίου, Παρακαλάμου, Καταρράκτη).
Όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο στις 7 Νοέμβρη 2016 της Περιφέρειας Ηπείρου που τώρα κοινοποιήθηκε στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, το νερό στις τέσσερις αυτές τοπικές κοινότητες, μετά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, βρέθηκε μολυσμένο. Ειδικά στους Κουκλιούς το νερό ήταν πλήρως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για πόση και οικιακή χρήση και από την αρμόδια υπηρεσία συνίσταται η άμεση διακοπή της υδροδότησης στην Τ.Κ. Κουκλιών και η ενημέρωση των κατοίκων.
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Γνώριζε και απέκρυπτε το πρόβλημα και το μέγεθος του από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε ζητήσει γραπτώς από τις 31-05-2016, να μας δοθούν τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών ελέγχων της ποιότητας του νερού στο Δήμο. Αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή, συνειδητά δεν μας έδωσε ποτέ κανένα έγγραφο.
Παρόλο που επαναφέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουνίου, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, αλλά δεν είναι ανησυχητικές οι τιμές των κολοβακτηριοειδών στους ελέγχους που έχει γίνει, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».
Ακόμη και το Νοέμβρη, που η Δημοτική Αρχή έλαβε το έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας για το μολυσμένο νερό και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει, απέκρυψε το πρόβλημα και από το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους, των οποίων και την υγεία βάζει σε σοβαρό κίνδυνο.
Δεν είναι μόνο η σοβαρή αμέλεια της μη τήρησης των υποχρεωτικών ελέγχων. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα τονίσει το σοβαρότατο πρόβλημα του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, που μόνο κινδύνους μπορεί να προκαλεί για τους κατοίκους. Όσο το δίκτυο δεν συντηρείται και δεν αντικαθίσταται τα ίδια προβλήματα θα έχουμε. Γι αυτό κάθε χρόνο επαναφέρουμε το αίτημα για πλήρη αντικατάστασής του.
Την ίδια ώρα, όλες οι κυβερνήσεις της χώρας, η Ε.Ε. και η δημοτική αρχή προωθούν σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών για το νερό (όπως το «περιβαλλοντικό» χαράτσι στο νερό που θα ισχύσει από το 2017), υποβαθμίζουν τους ελέγχους και συνολικά τις διαδικασίες προστασίας της υγείας γιατί τα θεωρούν “κόστος”. Προχωράνε στο ξεπούλημα των δημόσιων – δημοτικών εταιριών νερού, προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού συνολικά για τα κέρδη εταιριών (εμφιάλωσης, ενέργειας κ.α.).
Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι η πολιτική τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου στο πλευρό της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η πολιτική συνεχούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης κρατικών πόρων για να δοθούν «μποναμάς» στο μεγάλο κεφάλαιο που πηγαίνει χέρι-χέρι και με τη συνεχώς διογκούμενη φορομπηξία στους δημότες, είναι τέτοια που οδηγεί τη Δημοτική Αρχή ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Είναι πραγματική πρόκληση οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του νερού που ψηφίζει κάθε χρόνο η Δημοτική Αρχή, αδιαφορώντας για την ποιότητά του, την ώρα που διατηρεί όσο μπορεί τις απαλλαγές στον ιδιοκτήτη του «Βίκου», που θησαυρίζει εκμεταλλευόμενος ένα φυσικό αγαθό. Είναι πραγματική πρόκληση ότι πριν μόλις λίγες μέρες, στο θέμα «Επιβολής των τελών ύδρευσης» για το 2017, η Δημοτική Αρχή ψήφισε μείωση 30.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την προμήθεια υλικών ύδρευσης για τη συντήρηση των δικτύων και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναθέσει σε ιδιώτη την υδρομέτρηση, ώστε να γίνεται «πιο αποτελεσματικά».
Ζητάμε να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το μοναδικό θέμα. Να δώσει άμεσα η Δημοτική Αρχή τους ελέγχους που έχουν γίνει, να ενημερώσει για τυχόν ενέργειες που έχει κάνει. Να πάρει θέση για το γεγονός ότι «κατ' επανάληψη εμφανίζονται δείκτες ρύπανσης στις Τ.Κ. του Δήμου» όπως αναφέρει το έγγραφο της περιφέρειας.
Για τις τέσσερις κοινότητες απαιτούμε ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα: καθαρισμός και έλεγχος για φθορές στις δεξαμενές, έλεγχος του δικτύου για διαρροές και βλάβες, έλεγχος της καταλληλόλητας των πηγών και μέτρα για την προστασία τους. Επίσης απαιτούμε ΑΜΕΣΑ να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να διακοπεί η υδροδότηση στην Τ.Κ. Κουκλιών και να εξασφαλιστεί η  χορήγηση, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους.
Η 
Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει την πολιτική λειτουργίας των δήμων ως επιχειρήσεις, όπου όλες οι λαϊκές ανάγκες θεωρούνται «κόστος» ενώ τα συμφέροντα των επιχειρηματιών θεωρούνται «ανάπτυξη». Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να μην επιτρέψουν να μπει η υγεία του λαού σε κίνδυνο, να μη δεχτούν να πουν «το νερό , νεράκι» για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παλεύουμε για :
μέτρα ελέγχου της δημόσιας υγείας συνολικά,
στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών του δήμου συνολικά,
προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την συντήρηση των δεξαμενών και των αγωγών ύδρευσης
αντικατάσταση άμεσα όλου του δίκτυο του Δήμου μας,
μείωση των χαρατσιών στο νερό.
Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος πέρα από το πόσιμο νερό θα διαχειρίζεται τα ποτάμια, τις λίμνες, τους υδροφόρους ορίζοντες με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος
Το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας, της ποιότητας του νερού προς όφελος του λαού δεν μπορεί να λυθεί οριστικά με ευθύνη κάθε δήμου χωριστά και με πολιτικές εμπορευματοποίησης. Το πραγματικό εμπόδιο είναι τα μονοπώλια και συνολικά το σύστημα που στηρίζει τα κέρδη τους, που δεν διστάζει να κάνει πολέμους και για το νερό παγκοσμίως, να βάζει πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τα κέρδη του κεφαλαίου. Η συνολική λύση και διέξοδος για το λαό βρίσκεται σ’ έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σύστημα που θα κάνει αυτός ο ίδιος κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Στον αγώνα για να ανοίξει αυτός ο δρόμος η Λαϊκή Συσπείρωση και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.